DESPRE MINE

Respir fotografie că-i cu parfum de magie!

Și imi plac provocările. Profesionale desigur. Cred că se vede în poza de mai sus. Aparatul foto a supraviețuit. 

Dar să iți zic despre mine.
Necunoscutul vieții l-am descoperit în toamna lui 1969. În Timișoara, România. Mama și cu tata s-au ocupat de chestia asta.
Nu prea mai țin minte cum arăta lumea atunci. Dar țin minte precis anul în care am descoperit fascinanta nebunie fotografică. Era în 1990. Tot prin toamnă. Taică-miu era pasionat de pozat de pe atunci și era al doilea lui job. De la el am prins gustul.

Prima mea cameră foto

… un Zenit, de fabricație sovietică cu film fotografic.
Stăteam cu orele închis în baia casei, pe care o transformasem in cameră obscură, scăldată într-o magică lumină roșie. Exact cum vezi în filmele cu fotografi interbelici.
Developam si transpuneam imaginile negative de pe film pe hârtie foto, cu un aparat special și câteva tăvițe cu chimicale. 

În prezent…

Locuiesc din ianuarie 2018 în Austria, în cochetul sat Parndorf, activez profesional atât în România, cât și în Austria, Germania și oriunde în lumea largă.

Realizez proiecte de fotografie culinară și corporate, “scriu” foto-povești de nuntă și eveniment și organizez cursuri de fotografie pentru începători și avansați.
Împreună cu logodnica mea Anika, grafic designer la aniQa Media Design Austria, creăm proiecte FOTO|GRAFICE. Adică treburi de care au nevoie brandurile comerciale pentru creșterea notorietății.

Când mă relaxez
Culeg fotografii pentru suflet. Cum ar fi poza de mai jos. 

Am facut-o în parcul eolian situat la marginea satului meu adoptiv austriac. Pe aici mă plimb cu bicicleta si mă încarc cu energie fotografică, însoțit de sunetul inconfundabil al uriașelor mori de vânt, suratele moderne ale celor din vremea lui  Don Quijote.

Am și eu teoriile mele

După anii petrecuți în lumea imaginilor, aș defini fotografia…. ca fiind măiestria de a scrie cu lumină despre existența umană, ca fiind arta de a decupa din realitate, memorabile crâmpeie de viață.

De ce fac fotografie?

O întrebare simplă dar care generează răspunsuri complexe. Uneori controversate.Concluziile mele:

… din fascinație pentru lumea de dincolo de prezent …
… din admirație pentru puterea imaginii de a aduce trecutul aproape de noi
… din încântarea pe care o simt când văd emoția din ochii celor care îmi apreciază munca
… din dorința de a rezista provocărilor în faţa celor care o contestă.

Alexandru Bialiș (Sandu)
fotograf