DESPRE MINE

 

VEZI ȘI

CE SPUN ALȚII DESPRE MINE

 

ÎMI PLAC PROVOCĂRILE

 

Profesionale desigur. Cred că se vede în poza de mai sus. Autoportret. Aparatul foto a supraviețuit. La fel și eternele mori de vânt.

 

Să iți zic acum despre mine. Necunoscutul vieții l-am descoperit în toamna lui 1969. În Timișoara. România. Mama și cu tata s-au ocupat de chestia asta.

Nu prea mai țin minte cum arăta lumea atunci. Dar țin minte precis anul în care am descoperit fascinanta nebunie fotografică. Era în 1990. Tot prin toamnă. Taică-miu era pasionat de pozat de pe atunci și era al doilea lui job.

 

Într-o zi am decis că merită să mă joc puțin. Cu un aparat  foto din trusa lui taică-miu. Când el nu mă vede.

 

Mi-a plăcut cum suna pleoscănitul "utilajului". Armare cameră foto pe film…stralangplanc. Declanșare cameră foto… țzăăăăăzzzââât.

În funcție de cum învârteam rotițele alea, uneori  făcea doar țzăzt.  Nimic special. Dar pentru mine era…UIMITOR. De-a dreptul.

Și așa a început povestea…

 

 

PRIMUL MEU APARAT DE FOTOGRAFIAT

 

... un Zenit, de fabricație sovietică. Utilaj cum iți spuneam.

Stăteam cu orele închis în camera obscură, adică baia din apartament, cu ușa baricadată cu două pături. În baie, un aparat de mărit clișeele foto de pe film 35 de mm pe hârtie foto, câteva tăvițe cu chimicale.

Eram fascinat și mă exaltam naiv la fiecare apariție fantomatică a unei imagini pe hârtia foto scufundată în zeama chimică.

 

Experimentam developarea pozelor în baia scăldată în lumină roșie. De la o lampa specială.  Exact cum vezi pe la televizor, în filmele cu fotografi interbelici.

 

Din 1994 gata. Am făcut firmă foto cu TVA. Cu angajați. Firma o am și azi. Cu aceași denumire. S.C. PREFERANS IMPEX SRL. Provine de la numele unui joc de cărți. Un fel de canastă. Taică-miu i-a dat numele. I-a plăcut lui în tinerețe jocul ăsta.

 

Mi-am dat și nume de scenă: BIALIS PHOTOGRAPHY.

 

 

AM COCHETAT CU MAI TOATE GENURILE FOTOGRAFICE

 

Am început cu fotografia de nuntă. Logic. Prin 1992. Mă pufnește râsul când mă gândesc retrospectiv la ce se întâmpla pe atunci în branșa asta.  Cel mai bun fotograf din Timișoara era considerat cel care deținea cel mai scump aparat foto. Comic rău.

ÎN PREZENT...

 

mă dedic cu devotament proiectelor foto din domeniului publicitar gastronomic, business și corporate, mă relaxez profesional cu aceași efervescență ca și la începuturi, făcând fotografie de studio (una din primele mele iubiri) și "scriu" fotopovești de nuntă, familie și copii.

 

Si ca să fie bagajul profesional complet, realizez proiecte de design grafic în domeniul identității vizuale business, impreună cu logodnica mea Anika, grafic designer la aniQa Mediadesign. Suntem un team perfect. Creăm împreună proiecte FOTO|GRAFICE de succes.

 

 

DAR AȘ VREA SA ÎȚI MAI TRANSMIT CEVA...

 

După anii petrecuți în lumea imaginilor, aș defini fotografia…. ca fiind măiestria de a scrie cu lumină despre existența umană, ca fiind arta de a decupa din realitate, memorabile crâmpeie de viață.

 

De ce am ales să respir zilnic în acest magic univers?

O întrebare simplă dar care generează răspunsuri complexe. Uneori controversate.

 

 

 

CONCLUZIILE MELE ÎN FINAL SUNT ACELEAȘI

 

… din fascinație pentru lumea de dincolo de prezent …

… din admirație pentru forța imaginii de a aduce trecutul lângă noi

… din încântarea pe care o simt când văd emoția din ochii celor care îmi apreciază munca

… din dorința de a rezista provocărilor în faţa celor care o contestă."

 

 

Alexandru Bialiș (Sandu)

fotograf

 

© 2017 BIALIS PHOTOGRAPHY | Webdesign aniQa MediaDesign

TESTIMONIALE